Starostlivosť o piercing

Aplikácia, hojenie a starostlivosť piercingu

Aplikácia piercingu a jeho následné hojenie je proces v ktorom netreba brať na ľahkú váhu starostlivosť. Samotná aplikácia piercingu obnáša vkladanie šperku, či už titánového, bioplastového alebo šperku z chirurgickej ocele, do rany. Základom úspechu dobrého zahojenia je samozrejme starostlivosť. Najvhodnejší prípravok na čistenie svojho piercingu je betadine, ale pokiaľ ti z estetického hľadiska prekáža jeho farbenie (žltkasto, oranžové fľaky), radi ti v našom štúdiu poskytneme prípravky vhodné priamo na čistenie piercingu, a vzhľadom ku typu piercingu, keďže sú piercingy ktoré sa hoja ťažšie, a tie ktoré sa hoja ľahšie, poradíme aj priamo prípravok vhodnejší pre teba. Momentálne si u nás vieš zakúpiť Easy piercing- saline solution. Je to slaný roztok aj na bežné čistenie už zahojeného piercingu. Taktiež si vieš kúpiť aj Hornet- profesionálny sprej na piercingy. Vhodné sú aj iné alternatívy prípravkov na starostlivosť, ale tie smieš použiť až po následnej konzultácii s piercerom.

Pred tým ako si ideš piercing vyčistiť si poriadne umy ruky mydlom a tie nechaj vysušiť na vzduchu, následne môžeš so šperkom manipulovať v zmysle čistenie. Šperkom nikdy násilne nepohybuj do strán, ani nestrhávaj chrasty. Keď je piercing v uchu, a ty si chceš vyčistiť jeho zadnú stranu ucho určite neprehýbaj. Radšej niekoho popros, aby ti s tým pomohol. Nikdy pri čistený piercing z rany nevyberaj šperk (týka sa hlavne čerstvých piercingov), ani nevymieňaj za iné šperky. Daný z roztokov, na čistenie piercingu, aplikuješ na konce vatovej tyčinky. Prstami sa nikdy nedotýkaj koncov tyčinky. Tyčinku vždy prilož tesne ku miestam vpichu a opatrne si čisti miesto malým posunom tyčinky smerom od miesta vpichu. Netoč tyčinkov okolo vpichu či netlač tyčinku priamo so rany. Tento postup môžeš opakovať dva krát denne, v prípade že sa piercing začne správať neprirodzene alebo si doň omylom zanesieš nečistotu môžeš ho vyčistiť aj tri krát denne. Častejšie čistenie sa neodporúča. Častým čistením si len ranu rozdráždiš a nedáš jej ani priestor na zahojenie. Piercing po zahojení potom stačí čistiť aj raz denne slaným roztokom. Po každom čistení si skús koncové časti šperku (guličky, špice a iné segmenty) prekontrolovať, či nie sú uvoľnené.

Opuch, začervenanie alebo priesvitný výtok je úplne v poriadku a je to prirodzený jav a reakcia tela. Doba hojenia sa líši od typu piercingu a odpovedi imunitného systému človeka. Úplné zahojenie môže trvať od jedného mesiaca až po jeden rok. 

Veľké Nie!

  • Odporúčam sa vyhýbať silno alkoholovým prípravkom, či všelijakým olejom a octom, tie ti môžu kožu poškodiť rovnako ako aj tvoj piercing.
  • Vyhýbaj sa saunám, bazénom a dlhšiemu pobytu vo vode, do rany si vieš takto ľahko zaviesť infekcie.
  • V letných dňoch sa nezdržiavaj s čerstvým piercingom na priamom slnku.

Ak máš v pláne Naval, Nipple, Surface, určite treba prísť urobiť si piercing pár mesiacov pred letom, vzhľadom k podmienkam ktorým je piercing v horúce dni vystavený. (A pokiaľ si chceš ušetriť aj dlhé hojenie piercingov chrupaviek, aj tie je vhodnejšie pichať pred priamym letom či zimou.)

S piercingom nekrúť ani sa s ním nehraj- zavádzaš si tak nevedomky do rany nečistotu ktorá môže spôsobiť silný zápal, v niektorých prípadoch aj tzv. „BUMPS“ ktoré sa urobia v miestach vpichu, a len v málo ktorých prípadoch sa dá tento piercing zachrániť.

V prípade akýchkoľvek komplikácii rozhodne neváhaj ozvať sa mi. Pokiaľ nastane akýkoľvek problém je potrebné ho čo najskôr riešiť a nečakať na zhoršenie situácie.

Autorka Článku:

Rydda

K týmto veciam ako sú piercingy som mala vždy blízko. Sama som vyštudovala strednú školu (gymnázium) a doposiaľ študujem vysokú školu veterinárskeho lekárstva a farmácie…

Najnovšie Články

9. November 2022