História tetovania

História tetovania

Tetovanie je umenie, ktoré sa začlenilo do mnohých kultúr po celom svete a vytvorilo si svoj jedinečný odtlačok v histórii ľudstva. Znamená oveľa viac než len atrament v koži; je to spôsob vyjadrenia, symbolika a často aj rituál. V tomto článku sa ponoríme do fascinujúcej histórie tetovania, odhaľujúc jeho pôvod, význam a evolúciu počas rôznych historických období. Od najstarších známych tetovaní po moderné umenie na koži, spoznáte, ako sa tetovanie stalo fenoménom, ktorý dnes poznáme. 

Tetovanie v staroveku

Bolo omnoho viac než len estetickou ozdobou. V rôznych kultúrach malo rozličné významy a účely. V Egypte, kde sa našli niektoré z najstarších dôkazov o tetovaní, boli tetované múmie žien, čo naznačuje, že mohlo ísť o formu ochrany počas tehotenstva alebo symbol plodnosti. Na Sibíri boli objavené múmie s tetovaniami, ktoré mali pravdepodobne rituálny alebo statusový význam. V Polynézii bola prax tetovania, známa ako ‚tatau‘, neoddeliteľnou súčasťou spoločenského a náboženského života, kde každý vzor na tele mohol povedať príbeh o človekovej odvahe, pôvode alebo postavení v komunite.

História tetovania
Tetovania na egyptskej múmii.
Tetovanie jeleňa
Tetovanie jeleňa na múmii z pravekého Sibíru.

Antické Grécko a Rím

V antickom Grécku a Ríme bolo tetovanie často spojené s otroctvom a zločinom, slúžilo ako označenie alebo potupa. Napriek tomu existujú záznamy o tetovaní medzi niektorými voľnými občanmi a vojakmi, kde mohlo mať amuletový alebo označovací význam. V týchto civilizáciách tetovanie nebolo tak rozšírené a uznávané ako v iných kultúrach, ale aj tu malo svoju úlohu v náboženských a sociálnych rituáloch.

Tetovaný muž
Tetovaný muž zobrazený na antickej váze.

Kresťanstvo a história tetovania

S nástupom kresťanstva sa tetovanie v Európe stalo tabu. Cirkev tetovanie odsudzovala ako pohanskú prax, a preto sa v stredoveku výrazne znížila jeho obľúbenosť. Avšak tetovanie prežívalo na okraji spoločnosti, najmä medzi námorníkmi a pútnikmi, ktorí si prinášali tetovania z iných krajín ako suveníry alebo znamenia svojich cest. Počas renesancie, obdobia znovuobjavenia umenia a vedy, sa tetovanie stalo znova predmetom záujmu, najmä v kontexte antropologických štúdií exotických národov. 

Spoločnosti

Tradičné spoločnosti po celom svete rozvíjali svoje jedinečné formy tetovania, ktoré mali často hlboký kultúrny a duchovný význam. Napríklad Māori na Novom Zélande sa značili komplexnými vzormi zvanými“moko“, ktoré boli dôležitým znakom identity a postavenia v spoločnosti. Samoania udržiavali tradíciu „pe’a“, kde rozsiahle tetovania pokrývajúce telo symbolizovali odvahu a sociálny status. Podobne, domorodé kmene Severnej Ameriky používali tetovanie na reprezentáciu vojenských úspechov alebo príslušnosti k tribe. V Japonsku sa tetovanie, známe ako „irezumi“, vyvinulo ako forma zdobenia tela medzi japonskými vojvodcami, ale neskôr súviselo aj s japonskou mafiou Yakuza. 

História tetovania
Tradičné Maori tetovanie

Vojenské a námorné tetovanie

Tetovanie bolo dlho spojené s vojenským a námorným životom. Vojaci a námorníci si tetovania nechávali ako spomienku namiesta, ktoré navštívili, alebo ako symboly bratstva a vernosti k svojim spolubojovníkom. Ankry, lode a námorné motívy sa stali ikonickými a rozšírili sa aj medzi civilistov. V námornej tradícii bolo tiež bežné, že námorníci si nechávali vytetovať rôzne symboly ako ochranu pred nebezpečenstvom na mori. Vojenské tetovanie často obsahovalo regimentálne insignie alebo symboly, ktoré pripomínali zážitky z boja a boli nositeľmi hlbokého osobného významu. 
 
S príchodom 20. storočia sa história tetovania postupne dostávalo z okrajov spoločnosti do jej stredu. Vznik profesií ako tetovací umelec a otvorenie prvých profesionálnych tetovacích salónov umožnili ľuďom prístup k vysokej kvalite tetovania. Technický pokrok v tetovacích strojčekoch a atramentoch umožnil väčšiu presnosť a rôznorodosť v dizajnoch. Tetovanie sa stalo formou sebavyjadrenia a začalo byť prijímané rozličnými sociálnymi skupinami. Dnes sú tetovacie salóny rozšírené po celom svete a tetovanie je uznávané ako súčasť moderného životného štýlu, často odrážajúce osobné hodnoty a skúsenosti jednotlivcov. 
História tetovania
Potetovaný vojak počas 2.sv vojny

História tetovania

Tetovanie presiahlo svoje tradičné hranice a stalo sa uznávanou formou umenia. Umelecké tetovanie, kde každý dizajn je originálnym dielom, získalo popularitu a tetovací umelci sú dnes často považovaní za skutočných majstrov svojho remesla. Veľké tetovacie konvencie a výstavy sú dôkazom toho, že tetovanie je viac než len módny trend; je to platforma pre umelcov, aby predstavili svoju prácu, a pre ľudí, aby oslavovali svoju individualitu. Vplyvní tetovací umelci ako Kat Von D alebo Ami James majú státisíce nasledovníkov na sociálnych sieťach a ich práce sú rovnako oceňované ako tie, ktoré nájdeme v galériách. Tetovanie sa stalo súčasťou popkultúry a je často zobrazované v médiách ako vyjadrenie osobnosti a nezávislosti.

Autor Článku:

Martin Balara

Po absolvovaní základnej a strednej umeleckej školy v Prešove som 5 rokov podnikal a pracoval v reklamných agentúrach. Postupom času mi začalo chýbať výtvarné umenie a hľadal som si k nemu cestu späť…

Ďalšie články

19.3.2024